Cardsorting

Algemene omschrijving:

Cardsorting is een gebruiksonderzoekmethode waarbij de gebruiker onderwerpen (geschreven op kaartjes) rangschikt in voor hem logische groepen. De methode is geschikt voor het vinden van patronen in de manier waarop gebruikers inhoud of functionaliteit verwachten te vinden. Het doel is te onderzoeken welke informatie- of navigatiestructuur het beste werkt voor gebruikers.

Card sorting is een user-centered design methode voor het verhogen van een systeem vindbaarheid. Het proces omvat het sorteren van een reeks kaarten, elk voorzien van een stukje van de inhoud of functionaliteit, in groepen die zin leveren aan gebruikers of deelnemers.

Deze patronen worden vaak aangeduid als de gebruiker ‘mentale model. Door het begrijpen van de gebruikers ‘mentaal model, kunnen we verhogen vindbaarheid, die op zijn beurt maakt het product makkelijker te gebruiken.

De bekendste varianten zijn:

Open cardsorting: De gebruiker mag zelf groepen vormen en benoemen. Onderzocht wordt hoe gebruikers de gegeven informatieverzameling voor zichzelf zouden organiseren, met als doel te komen tot een informatiestructuur die daar zo goed mogelijk op aansluit.

Gesloten cardsorting: De gebruiker moet voorgedefinieerde groepsnamen gebruiken. Hiermee kan worden getest hoe goed een reeds bestaande (of een nog slechts bedachte) structuur ‘presteert’, met als doel zwakke punten in die structuur aan te kunnen pakken.

  • Open Card Sorting: Deelnemers krijgen kaarten met inhoud van de site met geen vooraf vastgestelde groepen. Zij worden gevraagd om kaarten te sorteren in groepen dat ze zich geschikt zijn en een beschrijving van elke groep. Open card sorting is handig als input om informatie te structuren in nieuwe of bestaande sites en producten.
  • Gesloten Card Sorting: Deelnemers krijgen kaarten met inhoud van de site met een gevestigde eerste reeks van primaire groepen. Deelnemers worden gevraagd om kaarten te plaatsen in deze vooraf vastgestelde primaire groepen. Gesloten card sorting is handig bij het toevoegen van nieuwe inhoud aan een bestaande structuur, of voor het verkrijgen van additionele feedback na een open kaart te sorteren.

Cardsorting is zowel een kwantitatieve als een kwalitatieve methode en onderzoekt zowel mening als gedrag.

Information design

Voordelen

  • Eenvoudig – Card soorten zijn gemakkelijk voor de organisator en de deelnemers.
  • Goedkoop – meestal de prijs is een stack van 3 × 5 index-kaarten, sticky notes, een pen of het afdrukken van etiketten, en uw tijd.
  • Snel uit te voeren – U kunt verschillende soorten in een korte periode van tijd, die u voorziet van een aanzienlijke hoeveelheid data.
  • Opgericht – De techniek die is gebruikt voor meer dan 10 jaar, door vele ontwerpers.
  • Betrekt gebruikers – Omdat de informatie structuur voorgesteld door een soort kaart is gebaseerd op echte input van de gebruiker, niet de gut feeling of sterke meningen van een ontwerper, informatie architect, of sleutel stakeholder, moet het gemakkelijker te gebruiken.
  • Zorgt voor een goede basis – Het is geen silver bullet, maar het biedt wel een goede basis voor de structuur van een site of product.

Nadelen

  • Houdt geen rekening met gebruikers van ‘taken – Card sorting is een inherent content-centric techniek. Indien gebruikt zonder rekening te houden gebruikers taken, kan dit leiden tot een informatie-structuur die niet bruikbaar is wanneer gebruikers zijn echte taken proberen. Een informatie-analyse van de behoeften of de taak analyse is nodig om ervoor te zorgen dat de inhoud die wordt gesorteerd behoeften van de gebruiker voldoet en dat de resulterende informatie structuur stelt gebruikers in staat taken te bereiken.
  • Resultaten kunnen variëren-De kaart sorteren kan bieden tamelijk consistente resultaten tussen de deelnemers, of kan sterk variëren.
  • Analyse kan tijdrovend – Het sorteren is snel, maar de analyse van de gegevens kan moeilijk en tijdrovend zijn, vooral als er weinig consistentie tussen de deelnemers.
  • Mag alleen vast te leggen “oppervlak” eigenschappen – De deelnemers kunnen niet nagaan wat de inhoud is over of hoe ze zouden gebruiken om een ​​taak te voltooien en kunnen gewoon sorteren op oppervlakte-kenmerken zoals document types.

Tips:

Website waar digitaal een card sorting sessie kan worden gehouden: http://websort.net/