Morfologisch overzicht

Algemene omschrijving 

Een morfologisch overzicht  is een methodisch ontwerpmethode. De methode is ontwikkeld door Fritz Zwicky (1966, 1969). Het doel van een morfologisch overzicht is het onderzoeken van alle mogelijke oplossingen van een complex ontwerpprobleem.

Voor- en Nadelen

Voordelen:

  • Multidimensionaal: het heeft meerdere invalshoeken. Het probleem heeft als voorbeeld te maken met financiële, politieke en sociale aspecten. Deze verschillende aspecten moeten, in de oplossing, als één geheel worden behandeld.

Nadelen

–          Subjectief : Er is niet één goede oplossing voor het probleem. Er zijn alleen betere of slechtere oplossingen. Het individu kiest de combinaties.

Handleiding

Bepaal eerst de functies welke het product moet kunnen verrichten. Bij deze functies moeten oplossingen/ manieren worden gevonden die deze functie kunnen vervullen. Vervolgens kunnen de functies en oplossingen in het overzicht worden gezet (zie figuur 1). Vervolgens kunnen er lijnen door het overzicht getrokken worden met mogelijke oplossingen combinaties. Daarna moeten deze combinaties worden geëvalueerd en kan de meest gewenste oplossing gekozen worden.

Benodigdheden

– Een schema met verschillende ontwerpproblemen en functies waar een oplossing voor gezocht wordt,

– Een criterialijst waar het product aan moet voldoen.

Fasen in het onderzoek

-ontwerpfase

 Tip:

Evalueer de mogelijke combinaties met de kesselring-methode.