Eye-tracking

Algemene omschrijving
Eye-tracking is een techniek waarbij het bewegen van de ogen wordt gemeten.  Deze techniek kan gebruikt worden als een  onderzoeksmethode. Denk bijvoorbeeld aan usability onderzoek, onderzoek naar consumentengedrag of cognitieve studies naar leesgedrag. Eye-tracking is een stukje hardware en software die aan gesloten moet worden op een computer.

Voordelen

– Optimalisatie gebaseerd op analyse van kijkgedrag in relatie tot gebruikersacties
– Inzicht in wat de gebruiker daadwerkelijk waarneemt
– Inzicht in kijkvolgorde en de werkelijk belangrijke aandachtsgebieden binnen een site

Nadelen
Niet altijd het overal beschikbaar
-In meeste gevallen moeten respondenten op locatie komen
-Huidige software nog altijd niet even gebruiksvriendelijk

Handleiding
Eye tracking is over het algemeen een tijdrovend proces. Respondenten worden achter een eye tracking terminal gevolgd terwijl ze je website bekijken. Hierna worden zogenaamde heatmaps gegenereerd, een soort van visuele weergave van de oogbewegingen van de testpersonen. Zo zie je direct welke onderdelen van je homepage het sterkst de aandacht trekken.

In meeste van de gevallen wordt Eye tracking gebruikt in combinatie met een usability test. Het is daarom de bedoeling dat er een opdracht formulier of casus wordt opgesteld. Deze casus of opdrachtformulier is gebaseerd op één of meerdere onderzoeksvragen. De casus of opdrachtformulier zorgt er voor dat de respondent bepaalde functie van bijvoorbeeld een site doorloopt.  De observator kan dan zien wat de respondent gedaan heeft en hier over advies geven.

Benodigdheden
-Eye tracking
-Computer
-Een ruimte ( Waar de respondent zich op zich gemak voelt)
-Casus/opdrachten formulier
-Opname apparatuur

Fasen in het onderzoek
Eye-tracking wordt vooral gebruikt tijdens een usability test. Deze fase vindt meestal plaats in de onderzoeksfase. Dat is tussen het voorstel en het rapport in.

Tips
Begin met een testrode(Pilot)
-Reserveer een ruimte
-Beloon de respondent ( Meestal moeten ze op locatie komen)